vrijdag 11 november 2011

Zie ginds komt de stoomboot...Hier aan de haven in Dordrecht is het al de hele dag een enorme drukte. Morgen komt Sinterklaas in Dordrecht aan en dat is op de landelijke televisie te zien.

We vieren het elk jaar, maar wát vieren we eigenlijk? En waarom ontvangen we cadeautjes?
Hier in het kort het, voorzover bekend, echte verhaal OVER de kindvriendelijke bisschop.

In de vierde eeuw na Christus was Sint Nicolaas ( engels "Saint Nicholas" duits "Sankt Nikolaus"), de bisschop van Myra, een plaatsje in klein Azië (Turkije).
Volgens de legende heeft hij zijn dorp gered van de ondergang door honger. Het verhaal gaat ook dat hij drie overleden kinderen weer tot leven heeft gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft gegeven. Sommige bronnen vermelden dat hij overleed op 6 december in het jaar 343. In het jaar 1087 werd zijn stoffelijk overschot naar Bari in Italië verhuisd. Het is niet duidelijk waarom hij, volgens de Nederlandse traditie, vanuit Spanje komt. Misschien heeft het te maken met het feit dat Sint Nicolaas de schutspatroon van de zeevarenden is.
Het is heel goed mogelijk dat deze traditie onze kusten heeft bereikt door het contact met Spaanse zeelieden. Dit kan ook het feit verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door zwarte Pieten; de Moren overheersten in Spanje gedurende enkele eeuwen rond die tijd.
Een andere, meer populaire, verklaring dat de pieten zwart zijn, is het feit dat zij zich vaak in schoorstenen begeven en dat ze zich daarna niet schoonmaken.

Zijn legendarische geschenken en bruidschatten aan arme meisjes heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op de vooravond van zijn sterfdag, op 5 december, nu zijn feestdag. De helpers van Sint Nicolaas (in Duitsland en Oostenrijk "Knecht Ruprecht" of "Krampus" genoemd) laten de overwinning van het kwaad zien. Samen met zijn Pieten brengt Sint Nicolaas een bezoek aan de kinderen; de stoute kinderen worden gestraft, terwijl de lieve kinderen worden beloond. Het ergste wat je kunt overkomen is meegenomen worden in de zak van zwarte Piet; dezelfde zak waaruit de lieve kinderen pepernoten, taaitaai, schuimpjes en presentjes krijgen.
Een minder grote straf (maar niettemin vervelend) is een pak slaag krijgen met de roe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten