woensdag 14 september 2011

Hulpmiddel bij beperken van gedachtenloos eten

Eten zonder dat we het echt doorhebben, is een serieus probleem. Wetenschappers komen nu met een oplossing.

Wanneer u voor de tv zit met een zak chips dan kan het zomaar zijn dat u opeens concludeert dat de zak al leeg is. Zonder dat u het in de gaten had, hebt u alle chips opgegeten. Dat is wat onderzoekers bestempelen als ‘onbewust eten’. We brengen het voedsel naar onze mond en kauwen het, zonder dat we ons ervan bewust zijn. Vaak is dat het gevolg van een gewoonte die hoort bij een bepaalde omgeving, zo blijkt uit experimenten.

Experiment
De onderzoekers verzamelden drie groepen proefpersonen: een groep die nooit popcorn at in de bioscoop, een groep die altijd popcorn at en een controlegroep. Alle proefpersonen kregen wanneer ze de bioscoop binnenkwamen een bak popcorn aangeboden. Een deel van de proefpersonen kreeg verse popcorn, de rest kreeg popcorn die al een week oud was.

Smaak
De mensen die nooit popcorn aten in de bioscoop aten veel minder van de oude popcorn dan van de verse. Maar de proefpersonen die altijd popcorn aten in de bioscoop, aten evenveel van de oude popcorn als van de nieuwe. “Mensen geloven dat hun eetgedrag wordt geactiveerd door de smaak van voedsel,” stelt onderzoeker Wendy Wood. “Niemand houdt van koude, sponzige popcorn die al een week oud is. Maar zodra we een eetgewoonte hebben (in dit geval: eten in de bioscoop, red.) maakt het niet meer uit of voedsel goed smaakt.”


Controlegroep
De controlegroep at verse of oude popcorn in de ontmoetingsruimte van de bioscoop. De resultaten daarvan bewijzen dat de omgeving heel belangrijk is wanneer we eten. Zelfs de mensen die altijd popcorn aten in de bioscoop aten nu veel minder oude popcorn dan verse.


Ontwijken

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we onbewust niet zoveel eten? Het ontwijken van de omgeving waarin we onbewust eten, is een optie. Maar er is nog een oplossing, zo stellen de onderzoekers in het blad Personality and Social Psychology Bulletin.

De onderzoekers herhaalden het experiment, maar vroegen de proefpersonen nu om met hun andere hand te eten dan ze gewend waren. En dat werkte: de mensen aten veel minder oude popcorn. Het bewijs dat ze zich bewuster waren van hun voedsel. Dat gold zelfs voor de mensen die altijd popcorn aten in de bioscoop. Blijkbaar is bewustwording geen heel ingewikkeld proces: gewoon uw andere hand gebruiken is al voldoende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten