zondag 20 juli 2014

Vrij van angst en paniekVrijwel dagelijks werk ik in mijn praktijk met mensen die lijden onder angst- en paniekklachten. Vaak hebben deze klachten in de loop van de jaren een enorme impact gekregen op het leven. Mensen zijn bepaalde dingen gaan vermijden, houden voortdurend rekening met het dreigende risico van een paniekaanval en zijn bang voor de volgende aanval.

In de meeste gevallen hoor ik dan een lange geschiedenis van behandeling en zelfhulp. Maar als ik dan hoor wat er daadwerkelijk in de hulpverlening gebeurd is, dan kan je in veel gevallen eigenlijk nauwelijks spreken van ‘behandeling’.

De eerste tijd gaat vaak verloren met het eindeloos ‘praten over’ je klacht. Dat lucht zeker op, maar daarmee ben je nog niet van je klacht af. En dan komt er vaak een periode van cognitieve gedragstherapie en wordt aan de hand van RET of ABC geleerd om de angst te beheersen en je angstgedachten om te buigen. Soms gebeurt dat individueel, veel vaker nog in een groep.

Dan zit je daar in totaal uren te luisteren naar de gedachtenspinsels en angsten van een ander. Dat alles in de hoop dat je zo leert hoe jij jouw angstgedachten kunt ombuigen…

Er wordt vaak verteld dat je angst voortkomt uit je gedachten en dat als je je gedachten de baas bent, dat je angst dan verdwijnt. 

Dat is maar de halve waarheid en het werkt slechts in een beperkt aantal gevallen. Bij de mensen die ik dagelijks zie, heeft het in ieder geval niet gewerkt. Zij lopen vaak al jaren met angst en paniek rond.

Angst en spanning komt namelijk voort uit een onbewust mechanisme van spanning vasthouden, opkroppen, wegdrukkken en zo druk opbouwen. Door je gedachten wordt die weggedrukte spanning soms getriggerd, maar… ook als je die gedachten niet zou hebben, heb je nog steeds teveel spanning en zoekt die spanning een uitweg.

Bij de behandeling van je angst en paniekklachten is het dus van belang dat je het onbewuste mechanisme, het automatisme achter je klacht, aanpakt. Anders is het vaak dweilen met de kraan open.

In mijn therapie met clienten veranderen we datgene wat je diep van binnen doet. We veranderen als het ware het recept waarmee je voortdurend, onbewust, je angst ‘maakt’. 

Op deze wijze kun je echt je paniek de baas worden, verdwijnen je paniekaanvallen en belangrijker nog: kun je er voor zorgen dat je veel minder angst en spanning bij je hebt, zodat je in het algemeen veel beter gaat functioneren en je vrij blijft van andere spanningsgerelateerde klachten. Geen opmerkingen:

Een reactie posten