dinsdag 22 juli 2014

 


Studeren met pen en papier


Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het maken van aantekeningen met pen en papier een beter effect heeft op onze informatieverwerking dan aantekeningen maken op je laptop of tablet.

Onderzoekers testten studenten die teksten moesten bestuderen en daarbij aantekeningen maakten. De ene groep deed dat op tablets en laptops, de andere groep met pen en papier.

Er kwamen duidelijke verschillen aan het licht: de groep met pen en papier kon net zo goed feiten reproduceren als de groep met de laptops, maar als het ging om inzicht en creatieve interpretatie en gebruik van de informatie dan scoorden de studenten die aantekeningen maakten met pen en papier opmerkelijk hoger.

Ook na een week bleek dat de verschillen met betrekking tot de informatieverwerking van de teksten in stand bleven. 

Het schrijven met pen en papier stimuleert personen om de informatie al bestuderend meer te verwerken en te interpreteren, en zodoende ook minder letterlijk over te nemen. In dat laatste zit juist de kracht.

Ook de studenten die de aantekening op hun laptop minder letterlijk overnamen en al schrijvend zelf zinnen formuleerden en samenvatten, in plaats van letterlijk over te typen, scoorden beter dan de studenten die snel, letterlijk de informatie op laptops overtypte.


Het schrijven met pen en papier, het creatief samenvatten, steekwoorden verbinden met pijlen, iets samenvattend tekenen, mindmaps maken etcetera heeft voor het bestuderen en verwerken van informatie ver uit de voorkeur. 


zondag 20 juli 2014




Vrij van angst en paniek



Vrijwel dagelijks werk ik in mijn praktijk met mensen die lijden onder angst- en paniekklachten. Vaak hebben deze klachten in de loop van de jaren een enorme impact gekregen op het leven. Mensen zijn bepaalde dingen gaan vermijden, houden voortdurend rekening met het dreigende risico van een paniekaanval en zijn bang voor de volgende aanval.

In de meeste gevallen hoor ik dan een lange geschiedenis van behandeling en zelfhulp. Maar als ik dan hoor wat er daadwerkelijk in de hulpverlening gebeurd is, dan kan je in veel gevallen eigenlijk nauwelijks spreken van ‘behandeling’.

De eerste tijd gaat vaak verloren met het eindeloos ‘praten over’ je klacht. Dat lucht zeker op, maar daarmee ben je nog niet van je klacht af. En dan komt er vaak een periode van cognitieve gedragstherapie en wordt aan de hand van RET of ABC geleerd om de angst te beheersen en je angstgedachten om te buigen. Soms gebeurt dat individueel, veel vaker nog in een groep.

Dan zit je daar in totaal uren te luisteren naar de gedachtenspinsels en angsten van een ander. Dat alles in de hoop dat je zo leert hoe jij jouw angstgedachten kunt ombuigen…

Er wordt vaak verteld dat je angst voortkomt uit je gedachten en dat als je je gedachten de baas bent, dat je angst dan verdwijnt. 

Dat is maar de halve waarheid en het werkt slechts in een beperkt aantal gevallen. Bij de mensen die ik dagelijks zie, heeft het in ieder geval niet gewerkt. Zij lopen vaak al jaren met angst en paniek rond.

Angst en spanning komt namelijk voort uit een onbewust mechanisme van spanning vasthouden, opkroppen, wegdrukkken en zo druk opbouwen. Door je gedachten wordt die weggedrukte spanning soms getriggerd, maar… ook als je die gedachten niet zou hebben, heb je nog steeds teveel spanning en zoekt die spanning een uitweg.

Bij de behandeling van je angst en paniekklachten is het dus van belang dat je het onbewuste mechanisme, het automatisme achter je klacht, aanpakt. Anders is het vaak dweilen met de kraan open.

In mijn therapie met clienten veranderen we datgene wat je diep van binnen doet. We veranderen als het ware het recept waarmee je voortdurend, onbewust, je angst ‘maakt’. 

Op deze wijze kun je echt je paniek de baas worden, verdwijnen je paniekaanvallen en belangrijker nog: kun je er voor zorgen dat je veel minder angst en spanning bij je hebt, zodat je in het algemeen veel beter gaat functioneren en je vrij blijft van andere spanningsgerelateerde klachten. 



donderdag 17 juli 2014






Tom à la ferme



Xavier Dolan maakte een prachtige filmische adaptatie van het toneelstuk ‘Tom à la ferme’ van Michel Marc Bouchard.

De films van Dolan stijgen voor mij altijd uit boven de meeste films die ik zie. ‘Tom à la ferme’ / ‘Tom at the farm’ is een prachtig gefilmde, adembenemende thriller. De hoofdpersoon, Tom, gespeeld door Xavier Dolan zelf, reist af naar de boerderij van zijn overleden vriend. 

Daar op de boerderij ontstaat een duister psychologisch drama dat me een beetje doet denken aan de beklemmende spanning in de literatuur van James Purdy. Donker, mysterieus, pervers en met een voortdurende geladenheid.

De film is - evenals de andere films van Dolan - een aanrader. Hij verschijnt begin september op dvd.








woensdag 16 juli 2014




Angstklachten de baas

Intensief facebook-gebruik zorgt voor problemen



Nieuw onderzoek aan de universiteit van Missouri brengt opnieuw aan het licht dat intensief twitteren en Facebook-gebruik een nadelig effect heeft op je relatie.

Het gebruik van Facebook en twitter nemen in veel gevallen de rol van sociale contacten over. De behoefte aan echt sociaal contact wordt middels het surrogaat van de social media tijdelijk bevredigd, waardoor er (onbewust) minder geïnvesteerd wordt in echt contact met je partner.

Daarnaast wijst onderzoek uit dat intensief Facebook-gebruik gevoelens van jaloezie aanwakkert, zowel bij de Facebook-gebruiker als bij de partner. 

Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat Facebook-gebruik een nadelig effect kan hebben op je algeheel gevoel van welbevinden en zelfwaardering. De Facebook-gebruiker die regelmatig geconfronteerd wordt met de leuke momenten uit het leven van anderen kan daardoor een negatievere kijk op het eigen leven ontwikkelen. In het eigen leven kennen we ook immers de minder leuke kanten.

Kortom… je kunt wel raden hoe het advies luidt…