vrijdag 11 april 2014

Onderzoek naar onrustige gedachten en dwangmatig gedrag


Nieuw boeiend wetenschappelijk onderzoek van zestien verschillende universiteiten toont aan dat maar liefst 94% van de mensen weleens last heeft van ongewenste, opdringerige gedachten of onrustige impulsen.

Als mensen hier vaak last van hebben spreken we van een obsessief compulsieve stoornis. Het onderzoek suggereert dat het enige verschil vooral gelegen is in het feit dat de mensen met een obsessief compulsieve stoornis zich hier te druk om maken.

De conclusie is dat onrustige of wat dwangmatige gedachten niet het probleem zijn, maar wat je er van maakt. Het staat of valt bij de waarde die je er aan toekent.

Dit eenvoudige inzicht is een aardige eerste stap in de behandeling van mensen met een obsessief compulsieve stoornis, of met dit soort elementen in hun klacht. Het is goed om je te realiseren dat dit heel vaak voorkomt en dat de meeste mensen zich er niet al te druk om maken.

Desalniettemin zou ik mensen met een obsessief compulsieve stoornis willen aanraden zo snel mogelijk in therapie te gaan. De klacht verdwijnt, als deze eenmaal ontwikkeld is, niet vanzelf en kan aanzienlijke hinder en schade aanrichten in je leven.

Regelmatig maak ik het mee dat mensen na jaren van dwangmatig gedrag of gepieker ervaren dat de klacht relatief eenvoudig te verhelpen is. De winst van wat therapeutische sessies kan dan heel groot zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten