donderdag 10 april 2014

Grip en controle als doel...Het is fijn om dingen los te kunnen laten, om vrij en creatief te kunnen zijn… maar dat geldt pas als je eerst grip en controle kunt hebben. Daarom is grip en controle soms een belangrijk en goed bereikbaar doel in therapie.

Als je last hebt van angst of onzekerheid dan is dat vaak omdat je geen grip hebt op bepaalde gevoelens of bepaalde processen. Je hebt daarom niet het vertrouwen dat je dingen aan kunt en bent als gevolg daarvan voortdurend gespannen of waakzaam.

Cliƫnten die bij mij in therapie zijn leren om weer grip te krijgen en zich daardoor rustig en veilig te voelen. Pas als je het gevoel hebt dat je je eigen emoties kunt sturen en bedienen, kun je pas echt vrij en rustig functioneren.

Je kunt dat vergelijken met een groot onbewust controle paneel, waarmee je tal van functies kunt regelen. 

Je kunt niet alleen leren regelen hoe je je voelt, maar ook bijvoorbeeld waar je spanning vasthoudt of loslaat. Mensen die last hebben van een prikkelbare darm, bijvoorbeeld, leren om onbewust de spanning in de darm los te laten. Dat zijn dingen die je alleen met je bewuste niet voor elkaar krijgt.

Soms zegt een client tegen mij dat hij of zij het zo moeilijk vindt om ‘los te laten’… het is dan vaak een verademing om te beseffen dat loslaten pas zinvol is als je eerst de ervaring en het vertrouwen hebt dat je kunt vasthouden, dat je grip en controle kunt hebben.

Daarom leren we vaak in therapie als eerste om weer grip en controle te krijgen over je gevoelens en innerlijke processen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten