dinsdag 21 juni 2016

Afvallen, slank blijven en hypnotherapieDoor de jaren heen heb ik veel mensen geholpen bij het afvallen en, nog belangrijker, het behouden van hun goede gewicht. Vaak waren dat mensen die al een hele geschiedenis achter zich hadden van diëten, discipline, lijnen, sporten en ga zo maar door.

Uiteindelijk kwamen ze tot de conclusie dat het probleem daarmee niet verdween. Ze kwamen meestal weer op hun oude gewicht terug, soms zelfs met een paar kilo meer. 

Het probleem zit hem namelijk in je onbewuste automatismen rondom eten en snoepen. En soms ook in de automatismen met betrekking tot de omgang met emoties, spanning en stress. 

Je kunt over een automatisme lang nadenken, analyseren of met discipline het willen beheersen, maar uiteindelijk zul je die strijd verliezen. Denk maar aan het automatisme wat je gebruikt als je leest. Je leest automatisch en het is vanuit je bewuste niet mogelijk om een woord te zien en alleen de vorm te zien. Het wórdt automatisch gelezen. Dat kun je niet af zetten. Dat is een automatisme.

Daarom heeft afvallen lang niet alles te maken met discipline, maar vooral met het veranderen van je onbewuste automatismen. In de therapie die ik geef doen we dat. We pakken het probleem bij de kern aan en veranderen je onbewuste automatismen en patronen rondom eten.

Het resultaat is dat je onbewust, dus automatisch, leert anders te eten, anders met bepaalde zaken om te gaan, waardoor de verandering echt uit jezelf komt. Zo ben je niet bezig met de strijd met jezelf aan te gaan, maar werk je als het waren samen met jezelf. Zo span je het paard voor de wagen en lukt het je wèl om geleidelijk af te vallen en je gewicht te behouden.

Stop met jezelf af te straffen, of jezelf op je kop te geven. Met discipline heeft het niet zoveel te maken. Het zou je wel lukken als je onbewuste automatismen zouden meewerken. Dan zou al je actie als het ware in vruchtbare aarde vallen en zou er een echte verandering plaatsvinden.


Bel gerust als je hierover vragen hebt of even wilt stilstaan bij jou situatie en een mogelijke aanpak.Geen opmerkingen:

Een reactie posten