donderdag 25 juli 2013

Het nut van droevige muziekNieuw wetenschappelijk onderzoek uit Japan toont aan dat het luisteren naar droevige muziek een positief effect kan hebben.

Al eerder schreef ik dat het niet verstandig is om door middel van droevige muziek jezelf in je droefheid of depressie te draaien, maar daar gaat dit niet over.

Het blijkt uit onderzoek dat mensen droevige muziek waarderen omdat ze een emotioneel contrast ervaren met hun eigen emoties. De eigen emoties worden daardoor doorgaans als positiever gewaardeerd.  

Ik heb vroeger een korte tijd voor de oncologie in een kinderziekenhuis gewerkt en ik ervaarde dat het reuze relativeerde om over de afdeling te lopen en alle ellende te zien. Mijn kamer was aan het einde van de gang bij de oncologie, die route was ideaal voor wat negatief ingestelde cliënten... Het relativeerde veel kleine dingen waarvan men diep van binnen wel wist dat het eigenlijk zonde was om daar zoveel heibel over te maken.

Daarnaast kunnen mensen het ervaren van droevige emoties waarderen zolang deze maar niet gekoppeld zijn aan reëel gevaar. We kunnen op deze wijze zelfs ‘oefenen’ met het doorleven van emoties zonder dat deze een daadwerkelijk bedreiging vormen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten