vrijdag 15 mei 2020

Geen rust in je hoofd



Het gebeurt zo vaak dat cliënten al direct in de eerste sessie, de intake, aangeven dat ze geen rust hebben in hun hoofd. “Het gaat maar door, de hele dag, op de achtergrond” of “Zodra ik op bed ga liggen, begin ik automatisch te denken” of “Dan word ik wakker en kan ik daarna niet meer slapen omdat er van alles door mijn hoofd gaat”.

Het zou nuttig zijn als kinderen al op school zouden leren hoe ze het stiller kunnen krijgen in hun hoofd. En zo zijn er nog veel meer nuttige zaken die van pas zouden komen, als we ze op school hadden geleerd. Misschien een beetje minder aardrijkskunde of een ander vak, en een beetje meer praktische psychologie.


Grip op je gedachten
De trieste waarheid is dat veel mensen niet weten hoe ze grip kunnen krijgen op hun gedachten en op hun emoties. Ze ervaren gedachten en emoties vaak als een stuurloze zee waarop ze ronddobberen. 

Het probleem is dat we onze gedachten niet met ons denken kunnen beheersen. We kunnen niet gaan denken dat het stiller moet worden in ons hoofd. En onze gedachten tegen het licht houden of het zo populaire om-denken is vaak een soort gevecht op hetzelfde niveau.


Onbewuste processen en automatismen
Onder het denken, of je zou kunnen zeggen: achter het denken, zit een ander niveau. Namelijk het niveau van de onbewuste processen: de automatismen waardoor wij zo vanzelfsprekend kunnen functioneren. Maar door diezelfde automatismen kunnen we soms zo vanzelfsprekend piekeren. Het lijkt dan wel of dat bij ons hoort. “Zo ben ik nou eenmaal… ik ben een piekeraar”, zegt iemand dan.

Dat klopt niet. Piekeren, te veel denken, onrust in je hoofd en dergelijke zijn het gevolg van onbewust aangeleerde mechanismen.

Het zijn die mechanismen die mensen bij mij in therapie leren te veranderen, zodat ze echt, ten diepste, rust krijgen in hun hoofd. Niet zichzelf voortdurend geruststellen of gedachten ombuigen, maar gewoon gedachten en onrust van binnenuit loslaten, zodat het stiller wordt en er echte rust ontstaat. 


Rust in je hele systeem
Zodra het rustiger wordt in je hoofd komt er direct meer rust en energie in je hele systeem. Hierdoor ben je vaak al een belangrijke stap verder in het verkrijgen van een betere balans. 

Dit zijn vaardigheden die je mensen niet op papier of via de computer kunt leren. Het is net als fietsen. Je moet het al ervarende leren. Neem gerust even contact op als je iets meer wilt weten over het aanpakken van de onrust in je hoofd. 

maandag 20 januari 2020

Resten van een pestverleden



Regelmatig heb ik cliënten in therapie die last hebben van ballast uit het verleden voorkomend uit lang- of kortdurig pest gedrag.


Restjes uit je verleden blijven vaak bij je

Het gepest worden gedurende een fase in je leven hakt er vaak diep in. Je leert bewust - en onbewust allerlei manieren om er mee om te gaan, maar het probleem is dat die onbewuste manieren vaak als een automatisme voortgaan.

Later, in een veel betere of rustige fase in je leven, kan het gebeuren dat je bemerkt dat je er nog steeds door beïnvloed wordt. Dat is heel jammer, want je denken en voelen reageren dan waarschijnlijk op een oud automatisme in je onbewuste. Dat kost ook heel veel energie en remt je in het gebruik van je mogelijkheden en capaciteiten.


Je kunt leren het verleden los te laten

Het is belangrijk om dit in therapie aan te pakken, want pas als je dat oude automatisme verandert, ben je echt vrij. Dan kun je pas echt gaan genieten van het hier en nu en genietend de dingen die je nu doet en/of jezelf ontplooien.

Het goede is dat we het onbewuste kunnen stimuleren om ook die oude restjes van het pestverleden te verwerken, en dat we dat volledig onbewust kunnen. Je hoeft dus niet al die oude ellende opnieuw her te beleven, of wat dan ook.

Zo kun je in therapie leren je denken en je voelen te funderen op de persoon die je NU bent, en belastende zaken uit je pestverleden loslaten.