maandag 8 augustus 2016

Angst, paniek, onrust en spanning de baas wordenAngst is niet cognitief, niet rationeel, niet logisch.

Het is zo logisch: angst is een gevoel en geen gedachte. We kennen allemaal het verschijnsel dat we snappen dat we ergens niet bang voor hoeven te zijn, en dat we dat toch diep van binnen zijn. Gevoel heeft namelijk een eigen ‘logica’ en wordt maar ten dele beïnvloed door je gedachten.

Gevoelens zijn het gevolg van onbewuste processen. Dat zijn processen zoals automatismen in jezelf, waar geen denken, geen woorden en geen logica aan te pas komen. Ze werken razendsnel en gaan stug door in alle situaties waar dit automatisme vanuit het onbewuste gezien nodig is.

Heb je dus eenmaal aangeleerd om ‘alarm te slaan van binnen’ als je bijvoorbeeld op de snelweg rijdt, dan zal dat automatisme iedere keer geactiveerd worden als je op een snelweg rijdt. Soms kun je dan misschien je angst beheersen, soms niet… maar in beide gevallen blijft het energie kosten. 

Als je met je denken en je logica je angst te lijf wilt gaan (zoals je dat in cognitieve gedragstherapie leert), dan ben je als het ware een ‘monster’ aan het verslaan wat je eerst zelf hebt opgebouwd (vanuit die onbewuste processen). Als dat al lukt, dan kost het in ieder geval veel energie en werkt het veelal maar tijdelijk.

Het doel van therapie hoort mijns inziens te zijn dat je ‘het monster niet opbouwt’. Dan hoeft je er namelijk ook niet tegen te vechten, kost het je ook geen energie en geeft het je ook geen spanning.

In therapie leer ik mijn cliënten om onbewust grip te hebben op hun emoties en hun innerlijke automatismen, zodat ze daar - bij de kern van het probleem - hun angst, onrust en spanning kunnen aanpakken. 

We veranderen het automatisme waarmee je de angst maakt en daarmee  pak je dus je angstklacht bij de kern aan. 

Het aanpakken van angst, spanning- en paniekklachten hoeft daarom geen jaren te duren. 

In therapie ontrafelen we het automatisme en gaan we stap voor stap aan de slag om dat te veranderen. Je leert als cliënt nuchtere vaardigheden aan waarmee je grip krijgt en sturing kan geven aan je gevoel.Geen opmerkingen:

Een reactie posten