dinsdag 12 maart 2013

Zelfhypnose lerenIn de loop der jaren heb ik heel wat mensen geleerd om met zelfhypnose te werken. Toch verbaast het me altijd hoe weinig mensen in het algemeen weten van zelfhypnose en hoe weinig mensen gebruikmaken van deze vaardigheid om zichzelf te sturen.

Er is geen makkelijker en betere manier om jezelf te leren sturen dan het aanleren van eenvoudige zelfhypnosetechnieken. 

Vaak hoor ik hoe mensen bepaalde dingen willen en het niet voor elkaar krijgen. En heel vaak is daarvan de oorzaak dat ze het niet of onvoldoende naar zichzelf en naar hun eigen onbewuste mogelijkheden gecommuniceerd krijgen.

Als een monteur die voor een magazijn staat en maar niet uitgelegd krijgt welke instrumenten hij nodig heeft om de klus te klaren... en dat terwijl alles in het magazijn voor handen is.

Ze zijn aan het denken en puzzelen, aan het vallen en opstaan en komen, hard werkend, niet op het idee om hun eigen innerlijke hulpbronnen in te schakelen. Of ze zijn met hun denken tevergeefs bezig hun gevoel te overtuigen. 

Jaren geleden ontmoette ik een ouder stel dat in Spanje was gaan wonen, ze spraken nog steeds geen Spaans en de vrouw kon zelfs geïrriteerd reageren als ze in de winkel langzaam het woord b...l...o..e..m...k..oo...l uitsprak en de Spaanse groentenboer haar niet-begrijpend aankeek.

Op eenzelfde manier gaan veel mensen om met hun eigen onbewuste mogelijkheden. Ze zijn er wel, die mogelijkheden, maar veel mensen doen niet de moeite om de taal van hun eigen onbewuste te spreken. Erger nog, veel mensen weten meer over de bediening van hun computer dan over de aansturing van hun eigen psyche.

En dat is jammer, want met wat eenvoudige technieken kun je in een workshop of in een beperkt aantal individuele sessies leren jezelf beter te besturen en veel meer uit jezelf te halen.

Je kunt natuurlijk ook een boek over zelfhypnose lezen, maar in de praktijk is dat zoiets als leren zwemmen door een boek over zwemmen te lezen. Je leert zoiets stap voor stap als iemand je bij de hand neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten